marți, 2 octombrie 2012

FOTO-CAPCANE: Cerbi, caprioare, mistreti...

O noua serie de imagini obtinute in cadrul proiectului FOTO-CAPCANE, de data aceasta dupa ce camera a stat la panda timp de aproape 2 luni, au surprins cerbi (Cervus elaphus), caprioare (Capreolus capreolus) si mistreti (Sus scrofa). Aceiasi zona, padurile putin umblate din cuprinsul Sitului Natura 2000 - Valea Ierii, Masivul Gilau-Muntele Mare, dar o locatie diferita de precedenta


Cerb

Caprior

Purcel mistret

luni, 30 iulie 2012

FOTO-CAPCANE: Femela si ied de cerb (Cervus elaphus)

Primele imagini obtinute in cadrul proiectului FOTO-CAPCANE au surprins o ciuta alaturi de puiul ei undeva in padurile putin umblate din cuprinsul Sitului Natura 2000 - Valea Ierii, Masivul Gilau-Muntele Mare. 


Rezervatia de la Valea Ierii adaposteste un numar mare de specii de mamifere si pasari rare si vulnerabile la presiunea umana. Mentinerea integritatii teritoriale si starii de conservare a acestei zone este extrem de importanta pentru conservarea biodiversitatii in Muntii Apuseni.


marți, 5 iunie 2012

Via ferrata in Cheile Turzii - atentat la natura si etica alpina


La inceputul lunii mai 2012 am aflat cu stupefactie de aparitia “peste noapte” a unei amenajari tip via ferrata in Cheile Turzii, in zona Turnul Ascutit – Grota lui Hili. Via ferrata poarte numele "Sky Fly" si a fost amenajata de cativa membri ai clubului sportiv omonim, parte din ei salvamontisti. Rezervatia Naturala Cheile Turzii se afla in custodia Consiliului Judetean Cluj. Toata aceasta constructie a fost facuta cu mare discretie, nimeni nu pare sa fi aflat nimic pana in momentul in care via ferrata era aproape terminata.

Inca nu am reusit sa aflam ce motivatie a dus la construirea unei astfel de amenajari intr-un loc sensibil si fragil din Cheile Turzii si nici daca s-a facut vre-o evaluare de impact si daca da, care au fost concluziile. De asemenea, ne intrebam de ce nu s-a facut nici o consultare publica a factorilor interesati cum e normal in cazul unei amenajari de impact semnificativ intr-o arie protejata?

Via ferrata sunt amenajari cu scari, cabluri si poduri metalice si isi au originile in timpul Primului Razboi Mondial cand au fost realizate pentru a facilita deplasarea trupelor in zonele foarte abrupte din Dolomiti. Ulterior multe au fost reamenajate in scopuri turistice si in plus au fost construite unele noi. In prezent exista trasee de via ferrata in mai multe tari europene dar si pe alte continente starnind peste tot controverse legate de conservarea naturii dar si de etica alpina. Din cate cunoastem, in Romania mai exista o singura amenajare de tip via ferrata in Cheile Rasnoavei, jud. Brasov.

Traseul de via ferrata "Sky Fly" nu respecta Regulamentul Rezervatiei Naturale Cheile Turzii care specifica la „Art. 14.  Escalada si alpinism", punctul "(2) Este strict interzisa saparea de prize sau aplicarea de prize artificiale in trasee.”  (Extras din Regulamentul Rez. Nat. Cheile Turzii). In cazul de fata s-au montat zeci / sute de prize sub forma unor trepte plus sute de metri de cabluri care reprezinta tot prize montate.

Din punctul de vedere al comunitii alpine, aceasta via ferrata reprezinta un act de vandalism pentru ca a distrus unul dintre cele mai vechi trasee de alpinism din Cheile Turzii: Hiliodul 2A, traseu realizat in anul 1951. Daca cineva incearca sa parcurga Hiliodul in conditiile actuale, in cazul unei caderi, risca sa se raneasca grav in scoabele si cablurile din via ferrata. In mod obisnuit, amenajarile de via ferrata se fac in pereti in care nu exista deja trasee de alpinism, sau daca totusi exista, se fac la mare distanta de acestea din urma si fara sa le intersecteze.

Recent am mers pe teren sa vedem situatia. Via ferrata incepe sub Turnul Ascutit si se termina imediat dupa iesirea din Grota lui Hili. Consideram ca pe aproximativ 70% din lungimea lui acel cablu nu are nici o justificare, deoarece pe acolo exista o poteca de acces la trasee folosita de alpinisti in siguranta timp de peste 60 de ani. Cablul urmareaste mai intai o brana de piatra ca apoi se se continue pe la baza peretelui Ciorilor pana la intrarea in trasel Hiliod. Pe prima portiune comuna, cablul merge in paralel la 7-8 metri de traseul de alpinism ca apoi, aproximativ de la jumatate, sa urmeze linia acestuia din urma, facandu-l  dificil de parcurs si periculos in cazul unei caderi. La cele 2 capete exista niste placute care ne atentioneaza ca nu avem voie pe via ferrata fara kit de via ferrata si fara ghid alpin. Temerea noastra este ca acest traseu a fost amenajat cu scopul principal de a fi folosit pentru a duce pe el turisti contra cost! Am intalnit la iesirea din Hiliod un grup fara ghid care urcase pe via ferrata folosind bucle de regrupare legate direct in ham in loc de corzi  speciale pentru via ferrata sau corzi dinamice si dispozitiv de absorbtie a socurilor. Nu stiau ca in cazul unei caderi pe verticala pe via ferrata acele bucle nu ar rezista din cauza fortei de impact foarte mari.

Ca o ironie, custodele deruleaza in prezent un proiect intitulat "Managementul conservativ şi participativ în siturile Natura 2000 Cheile Turzii şi Cheile Turenilor". Suntem nedumeriti care e partea conservativa in realizarea de constructii in inima rezervatiei si care e partea participativa in conditiile in care o astfel de amenajare de mare impact a fost facuta intr-o discretie totala?

luni, 28 mai 2012

Epilog la groapa de gunoi din Cheile Tureni

In urma mai multor sesizari primite, la mijlocul lunii mai 2012, Garda de Mediu impreuna cu reprezentanti ai Consiliului Judetean Cluj (custodele Cheilor Tureni) s-au deplasat la fata locului unde au constatat situatia, dar persoanele care au depozitat acolo gunoaie nu au putut fi identificate. Partea buna este ca Primaria Tureni impreuna cu custodele si-au luat angajamentul sa salubrizeze locul. Speram sa-si si onoreze promisiunile. Intre timp noi vom continua sa monitorizam zona...
Mai multe detalii despre acest subiect gasiti in articolul "Groapa de gunoi din Cheile Tureni".

marți, 22 mai 2012

Expozitii foto cu imagini din Muntii Apuseni

In cadrul Festivalului "Photo Romania 2012" va recomandam 2 excelente expozitii foto cu imagini din Muntii Apuseni, semnate Dia Somogyi si Dan Tautan.

miercuri, 9 mai 2012

Din nou despre Cheile Tureni si deseuri

In 29 aprilie am revenit in Cheile Tureni si am constatat ca mormanele au fost nivelate cu buldozerul iar surplusul a fost impins peste marginea abruptului, mare parte scurgandu-se in chei in interiorul rezervatiei naturale. Avem temerea ca acest lucru a fost facut pentru a facilita aducerea si depozitatrea in acel loc a unor noi cantitati de deseuri din excavatii. Deseurile provin, din spusele localnicilor, de la modernizarea unor drumuri din zona. 

Vedere din drumul ce lega satul de 
cariera Sandulesti, momentan infundat 
dupa construirea autostrazii. 
Se vede acel panou improvizat cu 
"Depozitarea deseurilor interzisa!" 
care a devenit intre timp ilizibil.
Vedere din partea opusa, de pe buza 
versantului.

Malul de pamant ce se surpa spre 
interiorul cheilor.
Piesele ceramice anunse in interiorul
cheilor dupa ce au fost impinse 
cu buldozerul.














Mai multe detalii despre acest subiect gasiti in articolul "Groapa de gunoi din Cheile Tureni".

joi, 3 mai 2012

Proiectie foto: "Insule de frumusete aproape de Cluj", la "Zi-le de Turism", luni 7.05

Dragi prieteni,

Luni, 7 mai 2012, in cadrul manifestarii "Zi-le de Turism - Jurnal de Calatorie", la invitatia Organizatiei Studentilor pentru Turismul Romanesc, va asteptam cu o proiectie foto intitulata "Insule de frumusete aproape de Cluj". Evenimentul are loc la Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca incepand cu orele 19:00.



Va asteptam!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Cateva imagini din timpul prezentarii... (actualizat la 10 mai 2012)


joi, 26 aprilie 2012

Invitatie la film: "WILD CARPATHIA", joi 3 mai, la Cluj

Clubul Alpin Roman - Sectia Universitara Cluj si NATURA TRANSILVANIEI, cu sprijinul The European Nature Trust si al Facultatii de Geografie a Universitatii Babes-Bolyai va invita la proiectia filmului: "WILD CARPATHIA".


Documentarul a fost realizat in anul 2011, prezinta Carpatii Romanesti evidentiind natura salbatica, comunitatile traditionale si modul in care acestea convietuiesc, si incearca sa caute solutii pentru pastrarea acestor valori in conditiile modernizarii agresive a tarii noastre.

Wild Carpathia a fost etichetat in mass-media drept "probabil cel mai frumos film despre Romania".

Invitata in cadrul evenimentului este Nicoleta Carpineanu, producator asistent al documentarului. Nicoleta s-a ocupat in principal de partea de documentare si de coloana sonora iar momentan lucreaza la realizarea urmatoarelor 2 parti ale seriei care vor fi filmate in cursul acestui an.

Proiectia va avea loc joi 3 mai 2012, incepand cu ora 20:10 in Amfiteatrul "G. Valsan" (sala 43, etaj 1) al Facultatii de Geografie a UBB, Cluj-Napoca.

Va asteptam!

marți, 24 aprilie 2012

2% pentru "NATURA TRANSILVANIEI"

Dupa cum probabil stiti, orice contribuabil, persoana fizica poate directiona 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre o organizatie non-guvernamentala pentru sprijinirea activitatii acesteia.

Daca doriti sa ne sustineti activitatea puteti descarca aici un formular 230 completat cu datele Asociatiei "NATURA TRANSILVANIEI". Dupa completarea si cu datele dv., formularele trebuie depuse la Administratia Finantelor din localitatea in care domiciliati pana la data de 25 mai 2012.

Va multumim anticipat!

marți, 10 aprilie 2012

Groapa de gunoi din Cheile Tureni - o scurta istorie

Povestea incepe cu Planul Urbanistic General (PUG) elaborat prin 1996 pentru comuna Tureni si care prevedea, printre altele, amplasarea unei gropi de gunoi langa drumul ce lega satul Tureni de cariera de calcar Sandulesti, la baza valcelului care intersecteaza drumul in cauza. Motivul: rapa respectiva nu este vizitata de turisti si este prin urmare teren neproductiv si loc numai bun pentru depozitat deseuri. Din spusele localnicilor zona era folosita neoficial ca si groapa de gunoi inca dinainte de 1989. In 2005 situatia devenise de nesuportat. Mirosul puternic impreuna cu gunoaiele erau imprastiate de vant pe mari distante, inclusiv spre satul aflat in apropiere, iar in urma ploilor mai abundente mare parte din gunoaiele ramase erau spalate si antrenate pe valcel si mai departe pe firul principal al cheilor. Merita mentionat ca valcelul respectiv este foarte spectaculos mai ales pe ultima portiune, inainte de varsarea in Paraul Racilor, cand devine o succesiune de cascade si marmite.


Depozitul de deseuri in 2005
Tot in 2005,  pe firul valcelului
in care sunt spalete gunoaiele
 
 
 
 
 

Dupa sesizari si discutii, in 2006 Primaria desfiinteaza groapa de gunoi; o parte din deseuri au fost arse, altele evacuate probabil, s-a adus pamant si s-a acoperit ce mai ramasese. Situatia se imbunatatise substantial desi unele deseuri ramasesera pe loc, fiind imprastiate si greu de adunat si evacuat (de exemplu cantitati mari de sticla sparta provenita pare-se de la o fabrica de sucuri ce a functionat in comuna). Se instaleaza chiar si un panou cu "Depozitarea deseurilor interzisa!" dar care intre timp a devenit de necitit. In anii urmatori doar foarte rar am mai sesizat resturi aruncate in locul respectiv si doar in cantitati reduse.

In aprilie 2012, mare surpriza mare: am gasit cantitati importante de materiale provenite din excavatii, piese ceramice folosite la izolatii, materiale din constructii, dar si alte tipuri de deseuri aduse recent (probabil in ultimele 8-10 luni). Grav este faptul ca au fost asezate foarte aproape de marginea valcelului si incepusera deja sa fie antrenate spre interiorul cheilor. Suprafata pe care au fost depozitete deseurile este de aproximativ 1000 mp iar cantitativ le estimam la peste 100 mc.


Aprilie 2012...
 
 
 
 

Depozitul de gunoi se gaseste in perimetrul Sitului Natura 2000 - Trascau la doar 30-40 m de limita Rezervatiei Naturale de importanta nationala Cheile Tureni si practic, datorita asezarii, totate deseurile depozitate acolo ajung mai devreme sau mai tarziu in interiorul rezervatiei.

Imagine satelitara din octombrie 2011 cu depozitul de deseuri clar vizibil (Sursa: Google Earth)

----------
Comentarii la acest articol

Radu Mititean - Clubul de Cicloturism Napoca - 13 aprilie 2012
"Am criticat la vremea respectiva proiectul de PUG Tureni din anii '90, erau vremuri mai bune, cand Consiliul Judetean nu devenise campion al netransparentei si ONG de mediu mai erau reprezentate in Comisia Judeteana de Urbanism si Amenajarea Teritoriului. Atunci am convins autoritatile sa respinga propunerea ca acea zona sa fie oficial declarata rampa de gunoi. Dar se pare ca vointa autoritatilor locale a persistat, si a triumfat, ca e clar cu stiinta lor, asa cum si vilocul crescut aval de chei a fost indubitabil cu stiinta autoritatilor locale, la fel cu mutarea albiei Hasdatelor amonte de Cheile Turzii etc. Din pacate autoritatile de mediu sunt complice, pentru ca au fost sistematic sesizate si nu au prea facut mare lucru..."
----------

miercuri, 21 martie 2012

Cheile Turului (Tureni) - o prezentare generala

Se afla situate in extremitatea NE a Muntilor Trascau la contactul acestora cu clinele domoale si valurite ale Campiei Transilvaniei.

Ca origine sunt chei de epigeneza formate prin adancirea vaii paraului V. Turului in spinarea calcaroasa, nivelata, a Culmii Sandulestilor. Desi pare ciudata aparitia acestor chei salbatice acolo unde relieful energic al Muntilor Apuseni pare ca se pierde iremediabil in monotonia cuestelor Campiei Transilvaniei, raspunsul trebuie cautat in comportamentul rocilor carstificabile in momentul in care apele paraului au intersectat pintenul calcaros aflat sub depozitele moi sedimentare. Albia Paraul Racilor, cum este denumit de localnici, odata grefata in lama de calcare tithonice a devenit constransa la o evolutie preponderent pe verticala. Cheile Turului se inscriu in categoria formelor de relief carstic tinere, in plina si accelerata evolutie, fapt evidentiat de profilul transversal adanc si ingust, sub forma de “V” evident si de cel longitudinal caracterizat de numeroase rupturi de panta, rezultand repezisuri si mici cascade.

Sunt unele dintre cele mai salbatice chei din Muntii Apuseni, profilul ingust cu pereti verticali facandu-le dificil de parcurs.

Lungimea cheilor este amplificata de faptul ca apele si-au grefat cursul oblic fata de orientarea Culmii Petrestilor, rezultand o lungime totala a defileului de 1850 metri.

In Cheile Tureni sunt cunoscute 29 de grote si pesteri de mici dimensiuni, cea mai lunga avand 64 metri de galerii.

 
 
 
 
 
Zona "Turnurilor"
Versantul stang cu plantatii de pin negru
 
   
   
 
Peretele "Spalat"
 
 
 
 
 
 
"Turnurile Gemene"
 
 
 
Portalul "Africa"
 
"Turnurile" vazute prin portalul pesterii "Sura Mare"
   
 
 
 
Cascada "Evantai"
 
 
   
Pilierul numit "Popa Tiganilor"

Pajisti cu colilie (Stipa sp.)
Guster (Lacerta viridis)
Una din foarte numeroasele vulpi care isi gasesc adapostul in relieful framantat al cheilor
Rhinocoris iracundus