joi, 26 aprilie 2012

Invitatie la film: "WILD CARPATHIA", joi 3 mai, la Cluj

Clubul Alpin Roman - Sectia Universitara Cluj si NATURA TRANSILVANIEI, cu sprijinul The European Nature Trust si al Facultatii de Geografie a Universitatii Babes-Bolyai va invita la proiectia filmului: "WILD CARPATHIA".


Documentarul a fost realizat in anul 2011, prezinta Carpatii Romanesti evidentiind natura salbatica, comunitatile traditionale si modul in care acestea convietuiesc, si incearca sa caute solutii pentru pastrarea acestor valori in conditiile modernizarii agresive a tarii noastre.

Wild Carpathia a fost etichetat in mass-media drept "probabil cel mai frumos film despre Romania".

Invitata in cadrul evenimentului este Nicoleta Carpineanu, producator asistent al documentarului. Nicoleta s-a ocupat in principal de partea de documentare si de coloana sonora iar momentan lucreaza la realizarea urmatoarelor 2 parti ale seriei care vor fi filmate in cursul acestui an.

Proiectia va avea loc joi 3 mai 2012, incepand cu ora 20:10 in Amfiteatrul "G. Valsan" (sala 43, etaj 1) al Facultatii de Geografie a UBB, Cluj-Napoca.

Va asteptam!

marți, 24 aprilie 2012

2% pentru "NATURA TRANSILVANIEI"

Dupa cum probabil stiti, orice contribuabil, persoana fizica poate directiona 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre o organizatie non-guvernamentala pentru sprijinirea activitatii acesteia.

Daca doriti sa ne sustineti activitatea puteti descarca aici un formular 230 completat cu datele Asociatiei "NATURA TRANSILVANIEI". Dupa completarea si cu datele dv., formularele trebuie depuse la Administratia Finantelor din localitatea in care domiciliati pana la data de 25 mai 2012.

Va multumim anticipat!

marți, 10 aprilie 2012

Groapa de gunoi din Cheile Tureni - o scurta istorie

Povestea incepe cu Planul Urbanistic General (PUG) elaborat prin 1996 pentru comuna Tureni si care prevedea, printre altele, amplasarea unei gropi de gunoi langa drumul ce lega satul Tureni de cariera de calcar Sandulesti, la baza valcelului care intersecteaza drumul in cauza. Motivul: rapa respectiva nu este vizitata de turisti si este prin urmare teren neproductiv si loc numai bun pentru depozitat deseuri. Din spusele localnicilor zona era folosita neoficial ca si groapa de gunoi inca dinainte de 1989. In 2005 situatia devenise de nesuportat. Mirosul puternic impreuna cu gunoaiele erau imprastiate de vant pe mari distante, inclusiv spre satul aflat in apropiere, iar in urma ploilor mai abundente mare parte din gunoaiele ramase erau spalate si antrenate pe valcel si mai departe pe firul principal al cheilor. Merita mentionat ca valcelul respectiv este foarte spectaculos mai ales pe ultima portiune, inainte de varsarea in Paraul Racilor, cand devine o succesiune de cascade si marmite.


Depozitul de deseuri in 2005
Tot in 2005,  pe firul valcelului
in care sunt spalete gunoaiele
 
 
 
 
 

Dupa sesizari si discutii, in 2006 Primaria desfiinteaza groapa de gunoi; o parte din deseuri au fost arse, altele evacuate probabil, s-a adus pamant si s-a acoperit ce mai ramasese. Situatia se imbunatatise substantial desi unele deseuri ramasesera pe loc, fiind imprastiate si greu de adunat si evacuat (de exemplu cantitati mari de sticla sparta provenita pare-se de la o fabrica de sucuri ce a functionat in comuna). Se instaleaza chiar si un panou cu "Depozitarea deseurilor interzisa!" dar care intre timp a devenit de necitit. In anii urmatori doar foarte rar am mai sesizat resturi aruncate in locul respectiv si doar in cantitati reduse.

In aprilie 2012, mare surpriza mare: am gasit cantitati importante de materiale provenite din excavatii, piese ceramice folosite la izolatii, materiale din constructii, dar si alte tipuri de deseuri aduse recent (probabil in ultimele 8-10 luni). Grav este faptul ca au fost asezate foarte aproape de marginea valcelului si incepusera deja sa fie antrenate spre interiorul cheilor. Suprafata pe care au fost depozitete deseurile este de aproximativ 1000 mp iar cantitativ le estimam la peste 100 mc.


Aprilie 2012...
 
 
 
 

Depozitul de gunoi se gaseste in perimetrul Sitului Natura 2000 - Trascau la doar 30-40 m de limita Rezervatiei Naturale de importanta nationala Cheile Tureni si practic, datorita asezarii, totate deseurile depozitate acolo ajung mai devreme sau mai tarziu in interiorul rezervatiei.

Imagine satelitara din octombrie 2011 cu depozitul de deseuri clar vizibil (Sursa: Google Earth)

----------
Comentarii la acest articol

Radu Mititean - Clubul de Cicloturism Napoca - 13 aprilie 2012
"Am criticat la vremea respectiva proiectul de PUG Tureni din anii '90, erau vremuri mai bune, cand Consiliul Judetean nu devenise campion al netransparentei si ONG de mediu mai erau reprezentate in Comisia Judeteana de Urbanism si Amenajarea Teritoriului. Atunci am convins autoritatile sa respinga propunerea ca acea zona sa fie oficial declarata rampa de gunoi. Dar se pare ca vointa autoritatilor locale a persistat, si a triumfat, ca e clar cu stiinta lor, asa cum si vilocul crescut aval de chei a fost indubitabil cu stiinta autoritatilor locale, la fel cu mutarea albiei Hasdatelor amonte de Cheile Turzii etc. Din pacate autoritatile de mediu sunt complice, pentru ca au fost sistematic sesizate si nu au prea facut mare lucru..."
----------