joi, 29 mai 2014

Izvoraşul cu burtă galbenă – o nouă specie protejată pentru Situl Natura 2000 "Făgetul Clujului - Valea Morii"

Bombina variegata, specie de amfibian de mici dimensiuni, trăieste în mod natural în apropierea pâraielor şi râurilor, utilizând în special micile ochiuri de apă temporare ce se formează în zona inundabilă a acestora. In prezent, datorită numeroaselor indiguiri şi a altor modificari ale cursurilor de apă, specia s-a reorientat spre băltile de mici dimensiuni formate de-a lungul drumurilor de pamant sau la marginea acestora, în cariere, balastiere sau alte diverse excavaţii, fiind din acest punct de vedere o specie pionier.

Chiar dacă în România este o prezenţă obişnuită, la nivel european (mai cu seama in Europa Răsăriteană), datorita modificarii si pierderii habitatelor, această specie este tot mai rară.

Desi nu este listata deocamdata ca fiind prezentă in cadrul Sitului Natura 2000 „Făgetul Clujului – Valea Morii”, eram aproape siguri de prezenta acestei specii. Intr-o recenta actiune am reuşit să o identificăm in teren si să documentăm prezenţa ei urmand să fie prevăzute măsuri specifice de conservare şi pentru această specie în viitorul Plan de management, momentan aflat în lucru.

vineri, 16 mai 2014

Pe 24 mai va asteptam la Proba Family Maraton Apuseni msg systems!

Dragi parinti si copii,

Sambata viitoare alergam la Baisoara!

Echipele participante pot opta pentru:
- proba Masha: 2,2 km - 120 m dif nivel;
- proba Bernard: 3,2 km - 155 m dif de nivel.


Toate echipele care trec linia de sosire vor fi medaliate si premiate cu bufuri "MA 2014", produse outdoor/sport, jucarii distractive si dulciuri sanatoase.
Sponsorii probei Family sunt: harbuz.ro si Adventure Camps.

Program
Vineri
19 - 22:00 Inscrieri/Validari inscrieri
Sambata
7:30 - 9:30 - Inscrieri/Validari inscrieri
9:30 - Sedinta tehnica
10:00 - Start
13:30 – Festivitatea de  premiere

Activitati Adventure Camps:
Sambata
10:30 - 16:00 Escalada
10:30 - 13:00 Jocuri
14.00 - 16.00 Tir cu arcul

marți, 6 mai 2014

Proiectul de mediu, “Omul, Prieten al naturii” se lansează la Cluj Napoca

Asociația Natura Transilvaniei - Custodele Siturilor Natura 2000, ROSCI233 Someşul Rece și ROSCI0074 Făgetul Clujului - Valea Morii, în parteneriat cu Asociația Ecouri Verzi, lansează proiectul “Omul, Prieten al naturii” în baza contractului de finanțare încheiat cu Fundația pentru Parteneriat și MOL România. 
Proiectul are o durată de 5 luni și este finanțat de Fundaţia pentru Parteneriat și MOL România prin programul ”Spaţii Verzi” - componenta de finanţare „Arii Naturale Protejate”, program ce urmăreşte promovarea şi popularizarea ariilor protejate din România cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestora în rândul comunităţilor locale. 
Obiectivele proiectului sunt: 
• Implicarea activă a unui număr de minim 50 de copii și 30 de persoane din comunitățile locale în protejarea şi administrarea siturilor Natura 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii şi Someşul Rece, prin activităţi practice în ariile protejate. 
• Promovarea capitalului natural din cadrul celor două situri Natura 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii şi Someşul Rece în școlile din Cluj Napoca, împrejurimi şi în rândul vizitatorilor, într-o perioadă de 5 luni. 
• Dezvoltarea de oportunităţi pentru cunoaşterea şi aprecierea naturii de către vizitatori prin amenajarea unui traseu tematic în Situl Natura 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii şi în locuri publice din Cluj-Napoca, într-o perioadă de 2-5 luni. 

În cadrul proiectului se vor realiza: 
• poteca tematică amenajată şi semnalizată; 
• igienizarea unei suprafeţe de minim 500 ha; 
• realizarea a două pagini de internet destinate celor două situri Natura 2000 • participarea a 285 de copii şi tineri la prezentări, activităţi educative şi activităţi practice tip Junior Ranger în ariile protejate; 
• 700 de participanți la evenimentele publice cu un nivel de informare mai ridicat în ceea ce privește cele două arii protejate; 
• 200 de vizitatori mai bine informaţi cu privire la ecosistemul pădure din Făgetul Clujului - Valea Morii. 
Valoare totală a proiectului este de 31,644.00 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este 19,884.00 lei. 

Detalii suplimentare: 
Vasilica BÎNDEANU 
Manager de proiect 
Cluj Napoca 
Mobil: 0744 974 480 
Email: naturatransilvaniei@yahoo.com, www.naturatransilvaniei.ro